Wall Street отчете ръст

Дата: 08.01.2010 г.


Американските акции се бореха да приключат на положителна територия в сряда, след разочароващи данни , че щатските компании са съкратили 84 хил.работни места през декември при очаквани 75 хил. Инвеститорите бяха доста предпазливи в очакване на по-лоши данни за безработицата в петък, които ще предопределят посоката на търговия през предстоящата седмица.

Частни фирми са освободили повече работни места отколкото са очаквали анализаторите през декември, но въпреки това данните все още показват значително подобрение спрямо предходния месец.

В петък, се очаква правителството да докладва, че нивото на безработица остава устойчиво на сегашните нива или около 10 на сто.

След потапяне на индексите в началото на сесията S & P 500 затвори с ръст от 0.1 на сто до 1,137.14 пункта, което представлява 15-месечен връх. Индексът Dow Jones Industrial Average остана непроменен на 10,573.68 Nasdaq се понижи с 0,3 на сто до 2,301.09 пункта.

Извън доклада за заетостта, инвеститорите ще очакват корпоративните перспективи в предстоящия сезон на публикуване на финансовите отчети.

Акциите на US Airways се понижиха с 4,1 на сто до 5,09 щатски долара, след като компанията заяви, че въздушното движение през декември е намаляло с 3,6 на сто. През 2009 г., вътрешните полети са намаляли с около 8 на сто.

Във вторник Continental Airlines се повишиха рязко след като компанията съобщи, че приходите от нейните основни операции през декември се понижават с по-бавни темпове до най-бавния процент за 11 месеца. Акциите на Continental се понижиха в сряда с 3,6 на сто до 19,88 долара.

Sonic - веригата за драйв-ресторанти предизвика загриженост по отношение на потребителските разходи след публикуване на пониски приходи от очакванията на анализаторите. Групата обяви, че е страдала от влиянието на високата безработица и засилената конкуренция в отрасъла. Акциите на компанията се понижиха с 13,1 на сто до 8,91 щатски долара.

В потребителския сектор Walgreen отчетоха неочакван спад на печалбите си през декември което понижи акциите на компаниите с 0,8 на сто до 36,72 долара.

Акциите на Family Dollar Stores се покачиха с 12,5 на сто до $ 30.92 след като компанията публикува по-високи от очакваното печалби за първото тримесечие на фискалната година. Компанията, която продава домакински марки на дисконтирани цени, заяви че е започнала да привлича повече клиенти.

Beazer Homes натежа по време на търговията , след като обяви, че ще издаде 18 милиона обикновените акции и 50 млн. долара нов дълг , което понижи акциите на компоанията с 12 на сто до 4,77 щатски долара.

Енергийните компании Baker Hughes и Freeport-McMoRan Copper & Gold поскъпнаха с над 4 на сто, тъй като студеното време повишава цените на енергията.

Книжата на Bank of America Corp. и Citigroup се повишиха с над 1%, след като от стенограмата от последната среща на Фед стана ясно, че централната банка обмисля да увеличи изкупуването на активи, ако икономиката отслабне. Освен това от стенограмата става ясно, че основната лихва няма да бъде повишена в близко време.

Goldman Sachs даде тласък на акциите на 3M, след като повиши преспективите пред компанията към " купува". Акциите на 3M се повишиха с 1,4 на сто до 83,67 долара. Wells Fargo повиши преспективите пред Tenneco - най-големият производител в света на превозни средства, вследствие на което акциите на компанията се повишиха с 2.5 на сто до 20,76 долара.