Песимизъм по световните фондови пазари

Дата: 19.01.2010 г.


Международните пазари започнаха седмицата, с преобладаващи песимистични настроения от страна на инвеститорите, въпреки силното начало в периода на корпоративните отчети на САЩ.

След като в Понеделник Уолстрийт беше затворен заради официален празник и нямаше почти никакви икономически данни, вниманието на инвеститорите се насочи към корпоративните отчети за последното тримесечие на миналата година, които ще излезнат през следващите дни, например "Cutigroup” и “IBM” във вторник, “Goldman Sachs” в четвъртък и “General Electric” в петък.

Биковете се надяват, че добрите новини от останалите компании, няма да предизвикат разпродажби като тези през миналия петък. Американските акции тогава паднаха с 1.1 на сто като прогнозата на Intel бе посрещната от инвеститорите с прибиране на печалби, а данните от JPMorgan предизвикаха притеснение относно загубите от ипотеки на инвестиционната банка.

"Ние отдавна предполагахме, че банките ще изпитат доста големи затруднения през 2010 г., след като лесните печалби вече са зад гърба ни – може би точно това показват данните изнесени от JPM ", заяви Питър Диксън, икономист в Commerzbank.

Въпреки това, той добави, че "Въпреки всичките проблеми, свързани с банките, е трудно да се каже дали акциите имат голям потенциал за спад. Коефициентите Цена / приходи са добри в дългосроцен план, а дивидентната доходност при акциите и при облигациите е в полза на първите."

Индексът FTSE World нарастна с 0,2 на сто, въпреки че повечето азиатски борси, повлекоха Wall Strеet надолу в петък. Индексът FTSE Asia Pacific загуби 0.3 на сто , а токийският Nikkei 225 падна с 1.2 на сто. Hang Seng в Хонг Конг загуби 0,9 на сто.

Акциите в Шанхай, обратно на повечето регионални борси, нарастна с 0,4 на сто след като акциите на авиокомпаниите се покачиха заради правителствените инвестиции на стойност от 1,5 милярда Rmb ($220 м) в Air China.

Европейската сесия стартира на положителна територия, заради възстановяването на част от спада преди затварянето на Wall Street в петък. Фючърсите на акции в САЩ, при които търговията е електронна, нарастнаха с 0,3 на сто, което допринесе за покачването на FTSE Eurofirst 300 с 0,8 на сто. Лондонският индекс FTSE 100 добави 0,7 на сто към стойността си, заради инвеститорските притеснения относно акциите от минния сектор, които бяха породени от опасенията от възможно забавяне на търсенето от Китай, по повод затягането на монетарната политика.

Тъй като пазарът на държавни ценни книжа беше затворен - дори и фючърсните контакти не се търгуваха - left the sector bereft of leadership, основните ДЦК отбелязаха малка промяна. Цената на десетгодишните гръцки облигации отново падна и доходността по тях беше 6,03 на сто, като разликата между тях и немските ДЦК остана близо до 280 базисни пункта. В по-късните часове дената на гръцките ДЦК нарастна и спреда падна под 270bp.