Финансовата криза не попречи на ПИБ да инвестира в децата на България

Дата: 18.06.2009 г.


Над 100 деца, лишени от родителски грижи в Бургас, Карлово, Пловдив, Разград, София и Стара Загора гостуваха на Първа инвестиционна банка на 15 и 16 юни 2009 година. Денят на отворените врати се организира за терта поредна година от ПИБ със съдействието на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, която управлява Фонд „Социална отговорност на ПИБ” на банката.
Чрез фонд „Социална отговорност”, управляван с изключителна прозрачност от нашите приятели от Фондация „Работилница за граждански инициативи” създаваме възможности за развитие на децата и младежите от Домовете за деца и юноши (ДДЛРГ) – сподели Мая Георгиева, Изпълнителен директор на ПИБ – Всички служители на банката са изключително ангажирани и съпричастни с тази кауза. От 2004 година ние сме инвестирали над 200 000 лева чрез Фонд „Социална отговорност на ПИБ” за развитие на умения за самостоятелен живот на децата, лишени от родителски грижи. За нас това е стратегическа социалена цел и днешният  ден на отворените врати е повод да обявим, че продължаваме да подкрепяме децата на България и планираме и тази година да дарим 50 000 лева за обучението на децата от Домовете за деца и юноши. Това продължава да бъде нашият приоритет дори в тази затруднена икономическа обстановка.”
“Вече повече от пет години сме партньор на ПИБ в тяхната социална политика и за мен е удоволствие да кажа, че те са пример за компания, която прави стратегически инвестиции в обществото – каза Илияна Николова, Изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи” -  Първа инвестиционна банка бе първата компания в България, която реши да работи с неправителствените организации и да разпределя средствата от своята дарителска програма на проектен принцип. Този пример на банката днес се следва и от други големи фирми в страната. Социалната отговорност на една компания се познава и от готовността й дори в период на криза да продължи своята дарителска програма, което ПИБ в момента прави и отново е лидер в тази област.” 
В София, децата бяха посрещнати от Мая Георгиева и служители на банката. Малките гости научиха за ПИБ от своите телевизионни любимци Зуека и Рачков. С тях те играха занимателни игри, преминаха по пътя към парите през магически лабиринт. За своята работа в банката сподели впечатления Деси Трайкова. Преди две години младото момиче бе едно от децата от дом „Пенчо Славейков”, посетили Деня на отворени врати в ПИБ. Оттогава до днес тя работи в банката, в отдел „Архив”, където трупа опит и се развива професионално. Днес Деси живее в самостоятелна квартира със свои приятелки и крои планове за своето бъдеще.
В Бургас служителите на ПИБ запознаха децата с особеностите на своята работа и ги разведоха из банковия офис. Специално беше отличен Георги Костадинов - 18 г., който е единственият възпитаник на ДДЛРГ „Александър Георгиев – Коджакафалията” завършил успешно средно образование през последните 3 години. Заедно с това от името на ПИБ директорът на Регионалния клон - Димитър Иванов дари компютър за новото защитено жилище на младежи-сираци.
В Пловдив служителите на ПИБ запознаха децата със спецификата на работата в банка. По-големите проявиха инетерес към конкретни банкови продукти - как се отпускат кредити или какво се случва при невъзможност да се погасят кредитите. По-малките от групата имаха възможност да нарисуват своята банка.
В Карлово и Стара Загора децата научиха за парите. Те имаха възможност да се запознаят с работата в банка. След като нарисуваха своите пари, децата ги използваха на импровизирания търг за подаръци.
В Разград деца и служители на банката се забавляваха от сърце. За това помогнаха весели клоуни от Младежката формация за театър “Импулс”. Весела клоунада, забавни игри и викторини провокираха децата да използват въображението си и да опишат своята представа за банков служител, управител на банка, банкер, банка, кредитна карта, дебитна карта и др. Най-забавно беше, когато формацията представи свои три идеи за рекламни клипа на банката – “ПИБ – нашата банка”, “Това е обир” и “Любов от пръв поглед”.