ГКПП Кулата и ГКПП Илинден са затворени

Дата: 19.01.2010 г.


Гръцките земеделски производители продължават протестите си с блогада на гръцко-българската граница. ГКПП - Кулата остава затворен поради блокада на гръцкия ГКПП - Промахон от земеделците, съобщават от Гранична полиция.

През нощта между 2 и 3 часа на ГКПП-Кулата са пропуснати 60 тира и 20 леки коли, чакащи на българска територия. Между 3 и 4 часа са пропуснати около 80 автомобила, идващи от Гърция. От 4 часа тази сутрин е спряно преминаването на автомобили с изключение на хуманитарни случаи.

36 бяха чакащите ТИР-ове на българска територия на Кулата към 11.00 ч., предаде Агенция "Фокус". Шофьори сигнализираха, че на граничния пункт няма химически тоалетни. Това беше една от мерките, която беше набелязана от Областната управа за изпълнения при евентуална по-продължителна блокада на пункта.

В 11.20 ч. беше затворен и ГКПП Илинден - Ексохи. Той ще остане блокиран за всички видове автомобили до 17.00 ч. днес.

Останалите два гранични пункта работят нормално, след като снощи в 22 часа ГКПП Капитан Петко войвода беше отворен за движение. От Гранична полиция припомнят, че автомобилите трябва да са оборудвани за пътуване при зимни условия. Днес на съпределния пункт Орменион гръцките гранични власти са върнали две коли без вериги, пише Dariknews.bg.